Czekoladowe pierogi z truskawowym twarożkiem i polewą karmelową
Te czekoladowe pierogi są obłędnie dobre. Jak na razie robiłam je raz, ale wspominam do tej pory i nie mogę się doczekać powtórki (z czasem na zrobienie tylko trochę gorzej). Przepis z Kuchni Wedla, tu z moimi zmianami.
Składniki:
Ciasto:
100 ml wody
1 łyżka oleju lub masła
3 łyżki kakao
1 łyżka oleju lub masła
3 łyżki kakao
250 g maki pszennej
Ciasto:
100 ml wody
1 łyżka oleju lub masła

Składniki:
Ciasto:
100 ml wody
1 łyżka oleju lub masła
3 łyżki kakao
1 łyżka oleju lub masła
3 łyżki kakao
250 g maki pszennej
Ciasto:
100 ml wody
1 łyżka oleju lub masła
3 łyżki kakao
250 g maki pszennej
Farsz:
120 g mascarpone
120 g serka kremowego
1 łyżka soku z cytryny
50 g cukru
300 g mrożonych truskawek (lub świeżych)
Sos karmelowy:
100 g czekolady karmelowej
200 ml śmietanki 36%
250 g maki pszennej
Farsz:
120 g mascarpone
120 g serka kremowego
1 łyżka soku z cytryny
50 g cukru
300 g mrożonych truskawek (lub świeżych)
Sos karmelowy:
100 g czekolady karmelowej
200 ml śmietanki 36%
Przygotowanie:
Truskawki podgrzać w rondelku z cukrem i sokiem z cytryny. Odparować po czym zmiksować i wystudzić. Po czym połączyć oba serki i masę truskawkową.
Podgrzać wodę musi być mocno ciepła, ale nie wrząca. Mąkę wysypać na stolnicę. Dodać kakao, szczyptę soli i powoli dodawać wodę, jedną ręką wyrabiając ciasto. Na koniec dodać łyżkę oleju i wyrabiać tak długo, aż ciasto stanie się elastyczne.
Następnie uformować kulkę i zostawić na pół godziny pod przykryciem.
Ciasto cienko rozwałkowąć i wykroić krążki. Na każdy krążek nakładać małą łyżeczkę farszu i zlepić pierogi.
Pierogi ugotować.
Przygotować sos: Tabliczkę czekolady karmelowej posiekać i rozpuścić w 200 ml śmietanki. Sosem polewać pierogi. Udekorować truskawkami i ew. listkami mięty.
SMACZNEGO :)
Wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuń