Snickers jaglany (wege, bezglutenowy)

To ciasto jest naprawdę fenomenalnie pyszne. I chociaż nie jest bardzo fit (dużo masła orzechowego robi swoje) to można powiedzieć, że jest całkiem zdrowie. Nie zawiera cukru (jako słodziwo służą daktyle) no i masa jest z kaszy jaglanej, która zawiera całkiem sporo witamin. 
Do zaspokojenia głodu wystarczy maleńki kawałek tego ciasta, więc jeśli robicie je tylko dla siebie, to polecam zrobić z połowy porcji - ja akurat robiłam je na cooking party z grupą znajomych.

Przepis z moim zmianami na podstawie Zdrowo i aktywnie

Składniki:


spód
250 g płatków jaglanych (lub owsianych)
350 g masła orzechowego
100 g daktyli +5 łyżek wody po daktylach

masa
500 g kaszy jaglanej
2 puszki mleka kokosowego
1 szklanka wody

karmel
220 g masła orzechowego
275 g daktyli + 20 łyżek wody po daktylach
+orzechy na wierzch wedle uznania

Przygotowanie:
Daktyle zalać wrzątkiem około 2 h przed rozpoczęciem przygotowań. 
 Kaszę jaglaną gotujemy na mleku kokosowym zmieszanym z wodą. Lekko przestygniętą miksujemy na gładką masę i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Wszystkie składniki na spód miksujemy i wylepiamy spód formy (u mnie 20x23)  Wstawiamy do zamrażarki. 
Składniki na karmel również miksujemy na w miarę gładką masę. 
Na utwardzony spód wykładamy masę z kaszy jaglanej, a na to masę karmelową.
Na wierzchu wykładamy orzechy według uznania. 
Chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego :)

Komentarze

Prześlij komentarz