czwartek, 24 maja 2018

Tarta ze szpinakiem i łososiem



Składniki:
paczka ciasta francuskiego
300 g świeżego szpinaku
100 g wędzonego łososia
mozzarella Zottarella bazyliowa w kulce
100 g pomidorków koktajlowych
1/3 paczki fety
1 jajko
1 łyżka śmietany
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
świeża bazylia do dekoracji

Czosnek przecisnąć i podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy zmięknie wrzucić wypłukany szpinak i dusić do całkowitego zwiędnięcia liści i ewentualnego odparowania wody. Dodać pokruszoną fetę i doprawić do smaku, solą pieprzem i gałką muszkatołową. Lekko wystudzić po czym dodać śmietanę i jajko. Wymieszać. 

Ciasto francuskie wyłożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Spód ponakłuwać widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut (można też wcześniej przykryć ciasto drugim kawałkiem papieru do pieczenia i obciążyć je fasolą, ceramicznymi kulkami, albo drugą, nieco mniejszą blaszką. piec 15 minut, po czym zdjąć obciążenie i podpiekać kolejne 5 minut). 

Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz szpinakowy, ułożyć na nim plasterki wędzonego łososia, połówki pomidorków koktajlowych, oraz pokrojoną w cienkie plasterki mozzarellą. Włożyć do piekarnika i piec ok. pół godziny. Po wyjęciu udekorować listkami świeżej bazylii. 

Smacznego :) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz