poniedziałek, 19 lutego 2018

Bogracz

Bogracz jest jednym z najsłynniejszych węgierskich dań. Świetnie sprawdzi się podczas chłodnych dni, bo nie dosyć, że syci to jeszcze doskonale rozgrzewa. No i jest naprawdę smaczne :)





Składniki:
2 kg mięsa wieprzowego 
1/2 kg cebuli
1/2 kg ziemniaków
3/4 kostki smalcu
4 ząbki czosnku
puszka passaty pomidorowej lub przecieru
1/2 łyżeczki kminku w proszku
po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki w proszku
sól, pieprz
1 jajko+1/2 szklanki mąki na zacierki 

Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić je w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić smalec i włożyć cebulę, posypać odrobiną soli i zeszklić. Do cebuli dodawać partiami mięso, obsmażać z każdej strony i przełożyć do dużego garnka. Podlać wodą, doprawić i dusić do miękkości.
Na resztce smalcu podsmażyć przez chwilę papryki w proszku, następnie dodać do garnka z mięsem.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Ugotować do miękkości w niedużej ilości osolonej wody. Dodać razem z wodą do mięsa. 
Z jajka, mąki i niewielkiej ilości wody zagnieść twarde ciasto na zacierki. Zetrzeć je na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do garnka (lub rwać na kawałeczki). Pogotować jeszcze chwilę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i passatę (lub przecier) i ewentualnie doprawić do smaku. 

SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz