poniedziałek, 6 stycznia 2014

Piernik Toruński

Co jakiś czas nabieram ochoty na piernik... Uwielbiam ten zapach korzennych przypraw i smak piernika, a tym bardziej podczas Świąt, stąd też ten wypiek :) Toruńskie pierniki są podobno znane prawie na całym świecie, a pierwszy przepis na niego pochodzi podobno  z XVIII w. (tekst poniżej).  
W smaku jest pyszny i można go bardzo długo przechowywać. 

Przepis z bloga Moje Wypieki


Składniki:

250 g mąki pszennej
250 g mąki żytniej
250 g miodu
150 g masła
150 g cukru
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
20 g przyprawy do piernika
garść orzechów włoskich
garstka rodzynek namoczonych we wrzątku
opcjonalnie powidła do przełożenia

Wykonanie:

Maki wymieszać z proszkiem i sodą.
Miód przelać do rondelka, dodać przyprawę do piernika i podgrzewać na małym ogniu, aż miód się zarumieni.
Masło utrzeć z cukrem aż do otrzymania jasnej i puszystej masy, nadal ucierając dodawać po jednym żółtku oraz ciepły miód. Dodać pokrojone orzechy i namoczone rodzynki i dokładnie wymieszać. 
Białka ubić na sztywną pianę i dodawać na przemian mąkę i pianę z białek, delikatnie mieszając.
Przygotowane ciasto wyłożyć do długiej keksówki i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce. 
Po całkowitym przestudzeniu można przekroić piernik na pół i przełożyć powidłami oraz polać polewą czekoladową.

SMACZNEGO :)

A tu pierwszy przepis na Toruński Piernik


Przepis dodaję do akcji:


1 komentarz:

  1. o tak, piernik jest tak pyszny, że można go jeść nie tylko od święta. uwielbiam korzenne ciasta :)

    OdpowiedzUsuń