Piernik Toruński
Co jakiś czas nabieram ochoty na piernik... Uwielbiam ten zapach korzennych przypraw i smak piernika, a tym bardziej podczas Świąt, stąd też ten wypiek :) Toruńskie pierniki są podobno znane prawie na całym świecie, a pierwszy przepis na niego pochodzi podobno z XVIII w. (tekst poniżej).
W smaku jest pyszny i można go bardzo długo przechowywać.
Przepis z bloga Moje Wypieki
Składniki:
250 g mąki pszennej
250 g mąki żytniej
250 g miodu
150 g masła
150 g cukru
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
20 g przyprawy do piernika
garść orzechów włoskich
garstka rodzynek namoczonych we wrzątku
opcjonalnie powidła do przełożenia
Wykonanie:
Maki wymieszać z proszkiem i sodą.
Miód przelać do rondelka, dodać przyprawę do piernika i podgrzewać na małym ogniu, aż miód się zarumieni.
Masło utrzeć z cukrem aż do otrzymania jasnej i puszystej masy, nadal ucierając dodawać po jednym żółtku oraz ciepły miód. Dodać pokrojone orzechy i namoczone rodzynki i dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i dodawać na przemian mąkę i pianę z białek, delikatnie mieszając.
Przygotowane ciasto wyłożyć do długiej keksówki i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce.
Po całkowitym przestudzeniu można przekroić piernik na pół i przełożyć powidłami oraz polać polewą czekoladową.
SMACZNEGO :)
A tu pierwszy przepis na Toruński Piernik
Przepis dodaję do akcji:

o tak, piernik jest tak pyszny, że można go jeść nie tylko od święta. uwielbiam korzenne ciasta :)
OdpowiedzUsuń