Tort brzoskwiniowy z bitą śmietaną
Kolejny tort pieczony jakiś czas temu na urodziny mojego rodzeństwa. 
Powiem szczerze, że nie miałam wtedy zbyt dużo czasu na szukanie 
jakiegoś ambitnego przepisu, 
dlatego był bardzo szybki i spontaniczny. 
A dekoracją zajęła się moja 
mała pomocnica;*
reszta własnego pomysłu
Składniki:
BISZKOPT:
- 5 jajek
 - 3/4 szklanki cukru
 - 3/4 szklanki mąki pszennej
 - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
 
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.
PONCZ:
- pół puszki soku z brzoskwiń
 - likier brzoskwiniowy(lub inny alkohol)
 
Wymieszać.
MASA:
- 1l śmietany kremówki
 - 2 śmietan-fixy
 - puszka brzoskwiń z puszki
 - 100g cukru pudru
 
Kremówkę miksujemy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fixy i cukier. Brzoskwinie kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do masy. Delikatnie wymieszać.
WYKOŃCZENIE TORTU:
1 blat biszkoptu kładziemy na tortownicy. Nasączamy ponczem. Wykładamy 1/3 masy. Natępnie położyć drugi biszkopt nasączyć itd. Na wierzch i boki dajemy ostatnią część masy. Dekorujemy wg uznania.
SMACZNEGO;)

Komentarze
Prześlij komentarz