Chili con carne
Pyszne,
 ostre, 
przepis idealnie pasujący do nazwy mojego bloga.
Polecam;)
SKŁADNIKI ( NA 4 OSOBY):
- 500 g mięsa mielonego
 - 2-3 czerwone papryczki chili (drobno pokrojone)
 - 1 czerwona papryka (pokrojona w kostke)
 - 2 cebule (pokrojona w kostkę)
 - 1 łyżka przecieru pomidorowego
 - 4 zabki czosnku (drobno pokrojone)
 - puszka pomidorow (bez skory) lub 3 świeże pomidory
 - 2 szklanki rosolu (z kostki)
 - 200 g kukurydzy z puszki
 - bazylia, sol, pieprz, pieprz cayenn
 - Można dodać też fasolę z puszki ( ja nie dodałam)
 
WYKONANIE:
Mięso podsmażyć na oliwie z cebula i czosnkiem, a następnie poddusic z chili, papryką, przecierem pomidorowym i cayenn. Zalać rosołem, dodac pomidory z puszki (wraz z sokiem) i gotować pod przykryciem jakieś 15-20 minut. Na koniec dodac kukurydze ( i ew fasolę) i pogotować jeszcze 2-3 minuty. Doprawic sola i ewentualnie pieprzem cayenn. Udekorowac bazylią. Konsystencja powinna byc dosyc gęsta. Chili con carne można podawac z ugotowanym na sypko ryżem lub po prostu z chlebem
SMACZNEGO:)

Uwielbiam chilli con carne, czasem nic mnie tak nie rozgrzewa jak właśnie to danie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, chili potrafi naprawdę rozgrzać. Dlatego jest idealną propozycją na nadchodzące jesienno-zimowe dni;)
Usuń