Szarlotka z kiślem
Przepis na tą szarlotkę, jest w moim domu od zawsze.
Już jak byłam mała, mama zaglądała do starego zeszytu, 
szykowała mi składniki w misce,
ja zagniatałam kruche ciasto, 
a już po jakimś czasie mogliśmy delektować się
 przepyszną, pachnącą szarlotką.
            CIASTO:
- 3 szklanki mąki
 - 2łyżki cukru
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 4 żółtka
 - 250 g margaryny
 
- 2 kg jabłek
 - pół szklanki cukru
 - cukier waniliowy
 - łyżeczka cynamonu
 - 4 białka
 - pół szklanki cukru pudru
 - kisiel żurawinowy (lub inny)
 
Ciasto zagnieść i ulepić 2 kulki większą wyłożyć na natłuszczoną formę mniejszą chowamy na pół godziny do zamrażarki.
MASA JABŁKOWA:
Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki, podsmazyć je z cukrami i cynamonem do miękkości.
Wyłożyć na ciasto.
PIANKA:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i kisiel.
Pianką przykryć masę jablkową. Na wierzch położyć drugą częć startego ciasta.
Piec w temp 180 C około 40 minut.

szarlotki to pyszne ciasta
OdpowiedzUsuń