Sajgonki Anety
Sajgonki są jednym z moich popisowych dań i zarazem jednym z pierwszych eksperymentów kulinarnych.
 Zawsze smakują wspaniale. Moja rodzinka co jakiś czas sobie o nich przypomina i prosi aby je zrobić. 
A że wszystkim smakuje to zazwyczaj się na to zgadzam;)
Składniki:
- około 15 sztuk papieru ryżowego
 - 30 dkg mięsa mielonego
 - 6 dużych pieczarek
 - garść cienkiego pokruszonego makaronu
 - marchewka
 - duża cebula
 - 4 liście kapusty pekkińskiej
 - sos sojowy
 - sól, pieprz, ostra papryka
 - jajko
 - olej do smażenia
 
Wykonanie:
Mięso mielone podsmażyć z solą i pieprzem.
 Dodać cebulę pokrojoną w kostkę, pieczarki pokrojone na małe kawałki, marchewkę w słupkach i porwane liście kapusty pekińskiej. 
Makaron zalać wrzatkiem, przykryć i odstawic na 10 minut.
 Potem odsączyć i dodać do miesa. Chwilę poddusić. 
Dodać 2 łyżki sosu sojowego, jajko, sól, pieprz, paprykę do smaku. 
Każdy płatek papieru ryżowego zamoczyć na moment w ciepłej wodzie.
 Położyć na deskę, nakładać farsz i zawijać. 
Gotowe sajgonki pozostawic do wyschnięcia papieru ryzowego. 
Smażyć krótko w głebokich, gorącym oleju. Podawać z sosem słodko-pikantnym.
Jak zwijać sajgonki krok po kroku:
1.
2.
 3.
 4.
SMACZNEGO:)





Komentarze
Prześlij komentarz