Kasza jaglana z brokułem, granatem i dresingiem imbirowym

Przepis ten oryginalnie brzmiał "Kasza gryczana z kalafiorem, granatem i dresingiem imbirowym", ale że nie lubię kaszy gryczanej, a w lodówce zostało jeszcze pół brokuła, to razem z Ulą, postanowiłyśmy "lekko" zmodyfikować oryginalny przepis :) Ogólnie połączenie smaków wyszło bardzo ciekawe i zaskakująco dobre. Kasza jaglana polana dresingiem imbirowym wyszła bardzo... rześka, lekko pokwaskowa, ale całość zgrywała się idealnie i fajnie pobudzała kubki smakowe :) 

Oryginalny przepis znajdziecie w książce "Jaglany detoks"

'
Składniki:
(2 porcje)

1/2 brokuła
połowa sporego granatu
1, 5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 łyżeczki curry
sól

dressing
2 cm świeżego kłącza imbiru (startego)
1/4 szklanki oliwy
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka miodu
sól do smaku


Wykonanie:
Wszystkie składniki na dressing wymieszaj w miseczce. Spróbuj i ew. dopraw wg uznania.
Umyj brokuła. Podziel go na niewielkie różyczki i ugotuj w osolonej wodzie. Odlej wodę i dodaj do garnka trochę oliwy z oliwek oraz przyprawę curry. Podsmażaj około 2 minuty.
Do miseczki lub głębokiego talerza wyłóż porcję kaszy jaglanej oraz brokuła. Polej połową dresingu i posyp ziarenkami granatu,

SMACZNEGO :) 

Kasza jaglana należy do żywności zwanej superfood. Ją jak i inne superfood możecie znaleźć w sklepie Agnex


Przepis dodaję do akcji:
Superfood w Twojej kuchni Wegetariański obiad VI Kasza jaglana na słodko i słono

Komentarze

  1. Dla mnie takie połączenie smaków to nowość, ale chętnie spróbuję;) Od razu miłością zapałałam do dressingu imbirowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie to też była nowość, ale okazało się, że to bardzo ciekawe połączenie :)

      Usuń
  2. Ten imbir mi tutaj przeszkadza, nie przepadam za nim.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze możesz dodać go odrobinkę, albo... nie dodawać go wcale, wtedy będzie mniej imbirowo, a bardziej cytrusowo, natomiast w obu przypadkach będzie ciekawy efekt :)

      Usuń
  3. Bardzo mi się taka propozycja podania jaglanej podoba! Wypróbuje przy okazji :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz