Kotleciki warzywne
Miały być kotleciki z kalafiora, ale dodałam do nich trochę kapusty, która została po ostatnim obiedzie, marchewkę i pietruszkę, więc powstały warzywne kotleciki.
Wyszły bardzo delikatne, smaczne i zdrowe. Podałam je z sosem ze świeżych pomidorów i pure z ziemniaków;) Polecam.
Składniki:
pół średniego kalafiora
2 marchewki
1/4 główki kapusty
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 jajko
1 cebula
1 czerstwa bułka
4-5 pieczarek
pół szklanki kaszy manny
1 jajko
sól, pieprz, słodka i ostra papryka
bułka tarta do panierowania
Wykonanie:
Kalafiora dzielimy na różyczki, myjemy.
Marchewki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Gotujemy razem z kalafiorem na parze do miękkości,
Kapustę szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękka.
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy razem z pieczarkami na łyżce masła.
Bułkę moczymy w wodzie.
Wszystkie warzywa mielimy w maszynce do mięsa i odciskamy nadmiar wody. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, odciśniętą bułkę, jajko i kaszę mannę*. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przyprawiamy do smaku.
Z uzyskanej masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na patelni aż do zarumienienia z dwóch stron.
Kotleciki podajemy z sosem ze świeżych pomidorów i pure;)
Smacznego;)
Komentarze
Prześlij komentarz