Ciasto cukiniowe z kremem malinowym
To ciasto pierwszy raz jadłam u znajomej i było tak pyszne, że od razu poprosiłam o przepis, a że akurat w weekend mieliśmy gości, postanowiłam je zrobić.
Samo ciasto jest dosyć ciężkie, a słodki i lekki krem na bazie mascarpione doskonale je uzupełnia. Polecam;)
Za przepis dziękuję Marysi;)
Składniki:
malinowy krem
250 g serka mascarpone
100g cukru pudru
garść malin
ciasto:
2 jaja
200 g cukru
150 ml oleju roślinnego
200 g miąższu z cukinii
50 g posiekanych orzechów włoskich
75 g pokrojonych drobno malin
50 g wiórków kokosowych
200 g mąki
4 czubate łyżki stołowe kakao
po 1 łyżeczce sody i soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Krem: utrzyj serek z cukrem i malinami na gładką masę, odstaw do lodówki
Ciasto: Jajka ubij z cukrem (tak długo aż masa będzie puszysta i jednolita). Następnie cienkim strumieniem dodaj olej
Do jajecznej masy dodaj cukinię, maliny, orzechy, wiórki kokosowe, i ostrożnie wymieszaj
Przesiej mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól, połącz wszytskie składniki, ale staraj się żeby masa nie straciła leciutkiej puszystości.
Wlej ciasto do wysmarowanej olejem i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 21 cm
Piecz przez godzinę w 160 stopniach w opcji termo-obieg. Najlepiej po 50 minutach sprawdź patyczkiem czy ciasto wyschło
Kiedy ciasto wystygnie, przekrój je w poprzek na pół przełóż kremem, i posmaruj z wierzchu
Gotowe ciasto udekoruj.
SMACZNEGO:)
Super ciacho i jeszcze z malinami :)
OdpowiedzUsuń