Świąteczny sernik z piernikowym musem

Ten sernik to HIT tegorocznych świąt. Korzenny spód, pyszna warstwa sernikowa i delikatny mus z przyprawą do piernika. Każdy kto spróbował był zachwycony :) Myślę, że chociaż Boże Narodzenie już za nami, to nadal warto go upiec, a jeśli nie, to zachować przepis na kolejne święta :)

Oryginalny przepis z Moich Wypieków. Tutaj z moimi zmianami 

Składniki:
SPÓD:
ok. 500 g ciastek korzennych lub pierników
100g masła 

MASA SEROWA:
700 g tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego
szklanka śmietany kremówki
2 jajka
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego 

MUS PIERNICZKOWY:
2,5 łyżeczki żelatyny w proszku
50 ml zimnej wody
350 g mlecznej czekolady
800 g śmietany kremówki
2 łyżki wiśniówki
ok. 6 łyżeczek domowej przyprawy do piernika



Wykonanie:

SPÓD:
Masło rozpuścić.
Ciastka umieścić w malakserze wraz z rozpuszczonym masłem. Zblendować na jednolitą masę.
Formę do pieczenia (28x23cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wysypać ciasteczka. Wklepać w dno formy i wyrównać.
MASA SEROWA:
W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową i zmiksować tylko do połączenia składników (nie miksować zbyt długo).  Masę przelać na ciasteczkowy spód i wyrównać. Piec w temperaturze 160 C przez około 50-60 minut. Wyjąć i wystudzić.  
MUS PIERNICZKOWY:
Żelatynę wsypać do miseczki i zalać zimną wodą. wymieszać i odstawić na kilka minut do napęcznienia. 
Czekoladę posiekać. 
Szklankę śmietany podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Następnie od razu dodać posiekaną czekoladę mieszając, żeby się rozpuściła. Jeśli będzie potrzeba można śmietankę z czekoladą delikatnie podgrzać, nie dopuszczając do jej zagotowania. 
Dodać wiśniówkę i przyprawę do piernika (zacząć od 4 łyżeczek, spróbować, po czym ewentualnie dodawać więcej) i wymieszać. Wystudzić do temperatury pokojowej. 
Ubić pozostałą śmietanę. Do wystudzonej masy czekoladowej dodawać po łyżce ubitej śmietany, bardzo delikatnie mieszając. Spróbować mus i ewentualnie dodać jeszcze przyprawy do piernika lub cynamonu. 
Gotowy mus przełożyć na upieczony i wystudzony sernik i wyrównać. Chłodzić kilka godzin w lodówce.

SMACZNEGO :)

Komentarze

  1. Sernik wygląda wyśmienicie! Świetny pomysł na piankę z dodatkiem korzennej przyprawy :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz