Domowa przyprawa do piernika

Pierniczki i piernik już upieczone? Czy będziecie piekli w ostatniej chwili? Ja już upiekłam pierniczki, piernik staropolski i planuję zrobić sernik z piernikową pianka. Do tego wszystkiego oczywiście można użyć przyprawy sklepowej, ale taka zrobiona własnoręcznie pachnie zdecydowanie piękniej, intensywniej, no i pierniczki smakują dzięki niej nieziemsko. Fakt. Może nie robi jej się zbyt szybko - ucieranie kory cynamonu to była tragedia, ale efekt końcowy no i smak pierniczków zdecydowanie wszystko wynagradza. To kto jeszcze planuje ją zrobić na tegoroczne święta?

Oryginalny przepis z Moich Wypieków

Składniki:
40 g kory cynamonu
20 g imbiru suszonego 
20 g goździków
15 g kardamonu
1 ziarnko gałki muszkatołowej (ok. 10g)
10 g ziela angielskiego
5 g czarnego pieprzu w ziarnach
5 g gwiazdek anyżu (całych)

Wszystkie składniki utłuc w moździerzu lub zetrzeć na drobnej tarce lub zmielić (jeśli nie masz czegoś w ziarenkach, a masz mielone, to śmiało też możesz dodać, chociaż świeżo starte przyprawy pachną intensywniej). Wymieszać. Zamknąć w szczelnie zamkniętym pojemniku i trzymać z dala od światła.
Na 1 kg mąki dawać ok. 3-4 łyżek przyprawy.

Komentarze