Wegańska beza pavlova ze śmietanką kokosową

Ostatnio na imprezę robiłam bezę pavlova. Ponieważ w gościach mieliśmy osobę, która nie może jadać jajek ani produktów mlecznych postanowiłam pokombinować z wegańską wersją bezy. Bałam się chyba bardziej niż z klasyczną pavlovą i rzeczywiście beza wychodzi bardziej krusząca się i łatwiej ją połamać. O śmietance kokosowej też trzeba pomyśleć wcześniej, żeby ją przynajmniej dzień wcześniej włożyć do lodówki. Niemniej w smaku wyszła naprawdę fajna :)


Składniki:

Beza
120 ml aquafaby tj wody po ciecierzycy (zawartość puszki 400 g)
szczypta soli
pół łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
200 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

śmietanka kokosowa:
2 puszki mleka kokosowego
świeże owoce
jadalne kwiaty (opcjonalnie)


Wykonanie:
Beza
Ciecierzycę odsączyć. Wodę po ciecierzycy wlać do misy miksera. Ubijać ze szczyptą soli najpierw na niedużych obrotach co jakiś czas zwiększając obroty aż do otrzymania sztywnej piany  (ubijanie aquafaby trwa dłużej niż ubijanie białek). Do piany stopniowo dodawać cukier łyżka po łyżce długo ubijając po każdym dodaniu. Pod koniec dodać ocet i jeszcze chwilę ubijać. Dodać przesianą skrobię kukurydzianą i delikatnie wymieszać. 
Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdej z nich uformować po jednym krążku z masy z aquafaby. Następnie boki lekko wyciągnąć do góry za pomocą łyżki (ma wyjść coś w stylu koszyczka). Można też uformować jedną dużą bezę, ale trzeba bardzo uważać, żeby się nie pokruszyła po upieczeniu (Ja z połowy masy zrobiłam mniejszą bezę, a do drugiej połowy dodałam wiórki kokosowe i upiekłam kokosanki). 
Piec w temperaturze 130 stopni przez około 75 minut. Zostawić do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku. 

Śmietanka kokosowa
Mleko kokosowe chłodzić co najmniej 24 godziny w lodówce. Po tym czasie oddzielić śmietankę od wody. Śmietankę ubić mikserem na sztywną bitą śmietanę i wyłożyć na środek wystudzonych bez. Udekorować świeżymi owocami, listkami mięty i jadalnymi kwiatami. 

Uwaga: O ile bezę można upiec wcześniej i przechowywać w zamkniętym pojemniku, to śmietankę lepiej położyć na bezie co najwyżej kilka godzin przed podaniem, żeby beza nie zdążyła namięknąć. 

Smacznego

Komentarze

  1. Woda z ciecierzycy to odkrycie w kuchni ostatnich kilku lat. ; ) Super, że robisz takie pyszne i zdrowe ciasta.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz