Beza Pavlova

Pavlovą poznałam podczas oglądania któregoś z pierwszych odcinków Masterchefa i to wtedy obiecałam mamie, że zrobię jej taką Pavlową na urodziny. Pamiętam, że drżałam wtedy okropnie, czy się białka dobrze ubiją, czy beza nie siądzie, czy nie będzie surowa albo spalona... Pilnowałam się bardzo i robiłam wszystko dokładnie według instrukcji niezawodnej Doroty z Moich Wypieków i na szczęście się udało. Ponieważ nie było wtedy dostępu do zbyt wielu świeżych owoców (mama urodziła się w listopadzie), to była to topikalna wersja z mango, brzoskwiniami z puszki i granatem i była naprawdę dobra.
Dzisiaj na blogu moja druga w życiu Pavlova. Tym razem wersja z letnimi owocami: truskawkami, jeżynami, malinami. Również wyszła całkiem przyzwoita (chociaż stresu, czy wyjdzie, też miałam trochę - tym bardziej, że tort miał być na imprezę).







Składniki:
 
6 białek
300 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

Dodatkowo:
500 ml śmietany kremówki
śmietan fix
świeże owoce sezonowe, liście mięty, ewentualnie jadalne kwiaty do dekoracji

















Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę (najlepiej w metalowej misce. Unikać plastików, bo czasami zostają na nich odrobiny tłuszczu przez które białka się nie ubijają). Zacząć od najniższych obrotów miksera, powoli je zwiększając, aż do najwyższych obrotów. Następnie łyżka po łyżce dodawać cukier cały czas ubijając, aż do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać ocet winny i ubijać dalej. Dodać przesianą skrobię kukurydzianą i delikatnie wymieszać. 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na nim narysować okrąg o ok. 23 cm średnicy (można odrysować spód małej tortownicy). Wyłożyć masę z białek. Uformować "koszyczek" (trochę więcej masy dać na obrzeżach koła i wyciągnąć boki ku górze za pomocą szpatułki lub łyżki. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 130 stopni. Piec około 2 godzin. Studzić w zamkniętym piekarniku.
Wystudzoną bezę ułożyć na paterze. Do środka wyłożyć ubitą śmietanę kremówkę ze śmietan-fixem (nie trzeba dosładzać, bo razem ze słodką bezą będzie wystarczająco słodkie).
Udekorować świeżymi owocami, listkami mięty i jadalnymi kwiatami. 

SMACZNEGO :)


Masa bezowa 

Komentarze

Prześlij komentarz