Bułki pszenne metodą solno-drożdżową

Przepis z cyklu Wypiekanie na Śniadanie. Tym razem dziewczyny na ruszt.. a raczej na piekarnik wzięły bułki pszenne. Od razu mnie zaciekawiły, a że ten weekend miałam względnie wolny, to stwierdziłam, że muszę upiec. Metoda solno-drożdżowa wydała mi się intrygująca i szczerze nie byłam pewna czy wszystko mi wyjdzie jak powinno, ale wyszło. I bułeczki są pycha (może nie bardzo rumiane, ale naprawdę dobre). 

 Przepis od Matka Wariatka




 Składniki:
(ok 12 sztuk)

Roztwór solno drożdżowy
100g wody
10g soli
10g świeżych drożdży

Ciasto
500g mąki pszennej typ 650 (u mnie była mieszanka tortowej i razowej -bo akurat takie miałam w domu)
200g wody
15g miodu
10g masła
roztwór solno drożdżowy




Wykonanie:

Dzień wcześniej
Przygotowujemy roztwór solno-drożdżowy. Do zakręcanego słoiczka nalewamy letnią wodę, dodajemy sól, zakręcamy i wstrząsamy słoikiem aż do rozpuszczenia soli. Następnie dodajemy drożdże i mieszamy do rozpuszczenia. Słoik z roztworem wstawiamy na noc do lodówki.



Dzień następny
Do miski przesiewamy mąki, dodajemy rozpuszczone masło, miód, wodę i roztwór solno-drożdżowy. Wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania można dodać trochę więcej mąki, jeśli ciasto jest zbyt klejące. 
Z ciasta formujemy kulę, odkładamy do miski, przykrywamy ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 h (do podwojenia objętości).
Po wyrośnięciu ciasto chwilę wyrabiamy, dzielimy na równe kawałki ok. 70g. I z każdego kawałka formujemy bułkę, którą odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy zachować odstępy, żeby bułki się nie posklejały.
Blaszkę przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około pół godziny. Każdą bułkę nacinamy na krzyż, oprószamy delikatnie mąką i wstawiamy do nagrzanego do 250 stopni piekarnika. Na dnie piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne z gorącą wodą. 
Pieczemy 12 - 15 minut.

Smacznego :)

Bułki wypiekały:

Komentarze

Prześlij komentarz