Rogale z serem

Kolejny tydzień i kolejne Wypiekanie na Śniadanie. Tym razem dziewczyny wybrały Rogale z serem. Oprócz tego, że są pyszne, to cudnie wyglądają. Chyba głównie dzięki temu nabrałam ochoty, żeby je upiec dzisiaj. 

Składniki:
Ciasto drożdżowe:
70 dag mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
300 ml ciepłego mleka
1 jajko + 1 żółtko (1 białko zostawić do posmarowania rogalików)
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
100 ml oleju
czarnuszka do posypania (opcjonalnie)

Nadzienie:
30 dag twarogu
2 łyżki cukru
1 cukier z wanilią

Przygotowanie:
Drożdże rozrobić w połowie szklanki mleka z cukrem i zostawić do wyrośnięcia,
Mąkę przesiać wraz z solą do sporej miski. Dodać olej, jajka, wyrośnięte drożdże i pozostałe mleko. Wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta w razie potrzeby podsypać ciasto mąką. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia. 
W międzyczasie połączyć ser z cukrem rozrobić widelcem.
Po godzinie ponownie chwilę wyrobić ciasto. Podzielić je na 12 części. Każdą część wywałkować na owalny placek. Połowę ponacinać. Na drugą połowę ułożyć farsz serowy.
Placek zwinąć w rulon od strony serowej. Następnie każdy rulon zawinąć w półksiężyc, 
Gotowe rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na około pół godziny do wyrośnięcia. Następnie rogale posmarować białkiem i posypać czarnuszką.
Rogale piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (góra-dół) przez około 25 minut, aż będą ładnie zarumienione. 

SMACZNEGO :)

  


Razem ze mną piekły:

Komentarze

Prześlij komentarz