Sałatka meksykańska król imprezy

Ta sałatka to zgodnie z nazwą hit imprezy. Idealna dla tych, którzy lubią sałatki warstwowe, ale znudził im się klasyczny gyros. Lubią efektownie wyglądające jedzenie. No i mięsożercy też powinni być zadowoleni.



500 g mięsa mielonego
500 g pieczarek
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 puszka kukurydzy
1 puszka fasoli czerwonej
300 ml jogurtu naturalnego
4 łyżki majonezu
pół główki sałaty lodowej
2 czerwone cebule
4 pomidory
200 g sera żółtego
opakowanie nachosów
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku
 Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy mięso mielone i dalej smażymy. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy wg uznania. Po usmażeniu mięso studzimy.
Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na osobnej patelni.
Na spód dużej (najlepiej przeźroczystej) miski wkładamy porwaną sałatę lodową. 
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki. Następnie kroimy w kostkę i wykładamy na sałatę. 
Na pomidorach wykładamy przestudzone mięso, a następnie pieczarki. 
Następnie kolejno kukurydzę oraz fasolę.
Jogurt mieszamy z majonezem. doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy nim sałatkę. 
Ser ścieramy na dużych oczkach i posypujemy wierzch. 
Z części nachosów układamy koronę (jak na zdjęciu). resztę kruszymy i posypujemy wierzch sałatki.
Sałatkę najlepiej trzymać w lodówce przez kilka godzin, aby smaki się przegryzły. 

SMACZNEGO :)

Komentarze

Prześlij komentarz