Pad thai z kurczakiem, tofu i warzywami

Kolejny azjatycki przepis, na względnie szybkie i bardzo pyszne danie. Składniki można dowolnie modyfikować, dodać samego kurczaka, samo tofu, czy inne warzywka.


Składniki:
(na 4 porcje)
400 g makaronu ryżowego lub sojowego
pierś z kurczaka
paczka tofu naturalnego
1 szalotka
1 papryka
5 ząbków czosnku
8 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki sosu ostrygowego
2  łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki brązowego cukru 
3 papryczki chili
2 limonki
3 jajka
garść orzeszków nerkowca lub ziemnych

Makaron namocz we wrzątku wg przepisu na opakowaniu.
Do blenderze umieść czosnek, sos sojowy, sos ostrygowy, szalotkę, papryczki chili, sok z limonek i cukier i zblenduj na jednolity sos.
Do woka lub dużej patelni dodaj łyżkę oleju i wrzuć miękki makaron i przygotowany sos.Smaż makaron aż zmięknie i przejdzie smakiem sosu. Makaron przełóż na talerz i na tej samej patelni podsmaż pokrojonego w nieduże kawałki kurczaka i tofu oraz paprykę. Przełóż całość na talerz, a na patelnię wbij jajka i szybko je zetnij, po czym wrzuć podsmażone składniki i wymieszaj. Dodaj orzechy (możesz je posiekać lub dać w całości).

Smacznego :)

Komentarze