Brukselka karmelizowana z żurawiną i orzechami

Ta brukselka to HIT. Myślałam zawsze, że brukselka to takie nudne warzywo, z którym nie za wiele da się zrobić, ale jak zobaczyłam i wypróbowałam ten przepis to okazało się, że bardzo się myliłam. Naprawdę jest przepyszna i warta wypróbowania!! :)

Przepis z niezastąpionej Jadłonomi


Składniki:
500 g brukselki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżeczki syropu klonowego (lub miodu)
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/4 łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz
suszona żurawina (1 łyżki lub więcej wg uznania)
posiekane orzechy włoskie (3 łyżki lub więcej wg uznania)

Piekarnik nagrzać do 180 C. Brukselki przekroić na połówki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wymieszać oliwę, ocet, syrop klonowy i przyprawy.
Powstałym sosem oblać brukselkę i dobrze ją natrzeć.
Piec przez 15 minut, po czym zamieszać i piec kolejne 5-10 minut.
Gorąca brukselkę wymieszać z żurawina i orzechami. Można ją podawać jako dodatek do obiadu lub jako samodzielny posiłek. 

SMACZNEGO :)

Komentarze