Tarta z batatów (Sweet potato pie)
Tarta z batatów chodziła za mną odkąd zobaczyłam jak robią ją w którejś edycji MasterChefa i już wtedy wiedziałam, że musi być pyszna - i nie zawiodłam się.
Pyszne kruche ciasto i słodka warstwa z puree batatowym udekorowane orzechami pekan - pomysł w większości zaczerpnięty z Kwestii Smaku
Tarta poszła tak szybko, że ledwo uratowałam jeden kawałek do zdjęcia.
Spód
- 250 g mąki
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 150 g zimnego masła
- ok. 2-3 łyżek zimnej wody
Nadzienie
- 750 g batatów (słodkich ziemniaków)
- przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej, szczypta startej skórki z pomarańczy
- 100 g masła
- 1/2 szklanki białego cukru
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- orzechy pekan lub inne do dekoracji
Spód
Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól i pokrojone w kosteczkę masło. Wyrobić ciasto. Dodać wodę i jeszcze chwilę wyrabiać. Ulepić z ciasta kulę, którą następnie trzeba zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.
Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól i pokrojone w kosteczkę masło. Wyrobić ciasto. Dodać wodę i jeszcze chwilę wyrabiać. Ulepić z ciasta kulę, którą następnie trzeba zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.
Nadzienie
W międzyczasie bataty obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości. Ostudzić.
Chłodne bataty włożyć do miski i zmiksować na gładką masę. Dodać przyprawy, miękkie masło, cukier, mleko i jajka i ponownie zmiksować na gładką masę.
Piekarnik nagrzać do 190 C (góra dół bez termoobiegu). Formę do tarty (o średnicy ok. 25 cm) posmarować masłem (chyba że używamy silikonowej).
Ciastem wyłożyć spód i boki formy (lub ciasto rozwałkować na koło większe niż średnica formy i nim wyłożyć spód i boki). Spód podziurkować widelcem. Wylać masę z batatów i wyrównać powierzchnię. Piec przez ok. 50 - 60 minut.
Gotowe ciasto można wyłożyć orzechami pekan lub innymi.
Smacznego :)
W międzyczasie bataty obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości. Ostudzić.
Chłodne bataty włożyć do miski i zmiksować na gładką masę. Dodać przyprawy, miękkie masło, cukier, mleko i jajka i ponownie zmiksować na gładką masę.
Piekarnik nagrzać do 190 C (góra dół bez termoobiegu). Formę do tarty (o średnicy ok. 25 cm) posmarować masłem (chyba że używamy silikonowej).
Ciastem wyłożyć spód i boki formy (lub ciasto rozwałkować na koło większe niż średnica formy i nim wyłożyć spód i boki). Spód podziurkować widelcem. Wylać masę z batatów i wyrównać powierzchnię. Piec przez ok. 50 - 60 minut.
Gotowe ciasto można wyłożyć orzechami pekan lub innymi.
Smacznego :)
Ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuń