Tarta z batatów (Sweet potato pie)

Tarta z batatów chodziła za mną odkąd zobaczyłam jak robią ją w którejś edycji MasterChefa i już wtedy wiedziałam, że musi być pyszna - i nie zawiodłam się. 
Pyszne kruche ciasto i słodka warstwa z puree batatowym udekorowane orzechami pekan - pomysł w większości zaczerpnięty z Kwestii Smaku
Tarta poszła tak szybko, że ledwo uratowałam jeden kawałek do zdjęcia.


Spód
  • 250 g mąki
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 150 g zimnego masła
  • ok. 2-3 łyżek zimnej wody
Nadzienie
  • 750 g batatów (słodkich ziemniaków)
  • przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej, szczypta startej skórki z pomarańczy
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
 Dodatkowo
  • orzechy pekan lub inne do dekoracji

Spód

Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól i pokrojone w kosteczkę masło. Wyrobić ciasto. Dodać wodę i jeszcze chwilę wyrabiać. Ulepić z ciasta kulę, którą następnie trzeba zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.
    Nadzienie

    W międzyczasie bataty obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości. Ostudzić.
    Chłodne bataty włożyć do miski i zmiksować na gładką masę. Dodać przyprawy, miękkie masło, cukier, mleko i jajka i ponownie zmiksować na gładką masę.

    Piekarnik nagrzać do 190 C (góra dół bez termoobiegu). Formę do tarty (o średnicy ok. 25 cm) posmarować masłem (chyba że używamy silikonowej).
    Ciastem wyłożyć spód i boki formy (lub ciasto rozwałkować na koło większe niż średnica formy i nim wyłożyć spód i boki). Spód podziurkować widelcem. Wylać masę z batatów i wyrównać powierzchnię. Piec przez ok. 50 - 60 minut.
    Gotowe ciasto można wyłożyć orzechami pekan lub innymi.

    Smacznego :)

    Komentarze

    Prześlij komentarz