Snickers jaglany (wege, bezglutenowy)
To ciasto jest naprawdę fenomenalnie pyszne. I chociaż nie jest bardzo fit (dużo masła orzechowego robi swoje) to można powiedzieć, że jest całkiem zdrowie. Nie zawiera cukru (jako słodziwo służą daktyle) no i masa jest z kaszy jaglanej, która zawiera całkiem sporo witamin.
Do zaspokojenia głodu wystarczy maleńki kawałek tego ciasta, więc jeśli robicie je tylko dla siebie, to polecam zrobić z połowy porcji - ja akurat robiłam je na cooking party z grupą znajomych.
Przepis z moim zmianami na podstawie Zdrowo i aktywnie
Składniki:
spód
250 g płatków jaglanych (lub owsianych)
350 g masła orzechowego
100 g daktyli +5 łyżek wody po daktylach
masa
500 g kaszy jaglanej
2 puszki mleka kokosowego
1 szklanka wody
karmel
220 g masła orzechowego
275 g daktyli + 20 łyżek wody po daktylach
+orzechy na wierzch wedle uznania
Przygotowanie:
Daktyle zalać wrzątkiem około 2 h przed rozpoczęciem przygotowań.
Kaszę jaglaną gotujemy na mleku kokosowym zmieszanym z wodą. Lekko
przestygniętą miksujemy na gładką masę i odstawiamy do całkowitego
ostygnięcia.
Wszystkie składniki na spód miksujemy i wylepiamy spód formy (u mnie 20x23) Wstawiamy do zamrażarki.
Składniki na karmel również miksujemy na w miarę gładką masę.
Na utwardzony spód wykładamy masę z kaszy jaglanej, a na to masę
karmelową.
Na wierzchu wykładamy orzechy według uznania.
Chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.
Smacznego :)
pyszniutko <3 zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuńJest fantastyczny!
OdpowiedzUsuń