Tarta kokosowo-jabłkowa "Bukiet róż"
Jedna z najładniejszych i najpyszniejszych tart jakie kiedykolwiek zrobiłam. Róże z jabłka wyglądają tu zachwycająco, a pomimo tego tarta kroi się całkiem łatwo, a róże się nie rozsypują. Jest z nią co prawda trochę roboty, ale wizualny efekt wszystko wynagradza.
Oryginalny przepis z bloga Moje wypieki tutaj z moimi zmianami
Ciasto kruche:
200 g mąki pszennej
90 g zimnego masła
30 g smalcu
60 g cukru pudru
szczypta soli
3 łyżki zimnej wody
Mąkę przesiać, dodać masło i smalec i posiekać dokładnie nożem. Dodać cukier, sól, wodę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3mm i wyłożyć nim formę na tartę o średnicy 25 cm. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na kolejne pół godziny. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i obciążyć je fasolą lub specjalnymi kulkami ceramicznymi następnie ciasto piec piec przez 15 minut w temperaturze 200ºC. Po tym czasie zdjąć obciążenie i obniżyć temperaturę do 180ºC i piec kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Budyń kokosowy:
puszka mleka kokosowego (400 ml)
200 ml wody
6 żółtek
100 g cukru
40 g mąki pszennej
40 g skrobi ziemniaczanej
W garnku zagotować mleko kokosowe z wodą.
W międzyczasie żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąki i ucierać do uzyskania gładkiej masy. Dodać 100 ml ciepłego mleka i zmiksować do połączenia składników. Masę jajeczną wlać do gotującego się mleka kokosowego i gotować kilka minut aż krem zgęstnieje. Gotowy krem wylać od razu na na kruchy spód, wyrównać i wystudzić.
Róże z jabłek:
ok. 7 jabłek z ładną czerwoną skórką
3 szklanki wody
sok wyciśnięty z 2 cytryn
200 g cukru
Do garnka wlać wodę, sok z cytryny i cukier. wymieszać i zagotować.
W międzyczasie jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na 2 mm plasterki (Nie obierać ze skórki!!). Plasterki przełożyć do gorącego syropu cukrowego i chwilę pogotować aż jabłka będą elastyczne, ale nie będą się rozpadać (najlepiej gotować partiami). Odcedzić i wystudzić.
Układać po 6 plasterków jabłka, w taki sposób, aby na siebie nachodziły (nie zrobiłam zdjęcia, ale zrobiłam rysunek poglądowy-poniżej)
Następnie plasterki zawinąć formując róże, którą następnie trzeba wciskać na wystudzony budyń.
Jejuu, nie dość, ze muuuusi być przepyszna, to jeszcze jak pięknie wygląda :))
OdpowiedzUsuńSmak nieziemski!
OdpowiedzUsuń