Tarta kasztanowa
Moja koleżanka Martyna ostatnio kupiła przecier kasztanowy, który po otworzeniu okazał się być co prawda pyszny, ale za słodki, żeby zjeść go ot tak. Z tego powodu postanowiła zrobić wraz ze mną tartę kasztanową. Wymyśliłyśmy, że będzie to tarta na kruchym cieście z masą kasztanową na bazie mascarpone i śmietanki, przełożona kwaśnym dżemem, żeby trochę przełamać słodkość masy kasztanowej. A wyszło PRZEPYSZNIE. Dawno nie jadłam tak wspaniałej tarty. Dlatego jak uda wam się znaleźć masę kasztanową, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. :)
Ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki
125 g masła
1 jajko
1 łyżka cukru
Masa kasztanowa:
250 g mascarpone
150 g śmietanki kremówki
1 śmietan fix
słoiczek przecieru kasztanowego o smaku waniliowym (350g)
2 łyżki ciemnego kakao
Dodatkowo:
słoiczek kwaśnego dżemu (u mnie z czerwonej porzeczki) przetartego, żeby miał gładką konsystencję
Wykonanie:
Ciasto kruche:
Do miski wsypać mąkę i posiekane masło. Siekać ciasto przez jakiś czas po czym zacząć wyrabianie dłońmi. Dodać cukier i jajko i wyrabiać jeszcze przez chwilę aż wszystkie składniki się połączą. Zagnieść kulkę i wstawić do lodówki na godzinę (lub do zamrażarki na 20 minut). Po tym czasie ciasto rozwałkować na koło o średnicy trochę większej od średnicy formy na tartę (tak, żeby wyszły też dosyć wysokie boki).
Rozwałkowane ciasto przenieść do formy na tartę i wylepić ją. Papierem do pieczenia przykryć spód tarty i wysypać na nie np. fasolę (żeby ciasto nie urosło) ewentualnie ponakłuwać widelcem. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni, po czym wyjąć papier z fasolą i piec jeszcze 5 minut, aż ciasto będzie ładnie zarumienione. Wystudzić.
Masa kasztanowa:
Śmietanę ubić na sztywno z fixem. Dodawać po łyżce mascarpone a następnie przecieru kasztanowego nadal ubijając. Wsypać 2 łyżki ciemnego kakao. Schłodzić.
Dżem przetrzeć przez sitko, aby miał gładką konsystencję.
Wykończenie:
Wystudzone ciasto kruche posmarować dżemem, a następnie wyłożyć masę kasztanową. Schłodzić w lodówce około godzinę.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz