Tort Szwarcwaldzki

Tort Szwarcwaldzki to chyba najlepszy tort jaki kiedykolwiek jadłam. 
Robiłam go już kilkakrotnie z różnych okazji i sadzę, 
że jeszcze nie raz zagości na moim stole.
 Polecam.

Składniki:

Ciasto:
  • 150 g gorzkiej czekolady, roztopionej
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 6 jajek, osobno białka i żółtka
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masło zmiksować z roztopioną, lekko ciepłą czekoladą, aż do gładkości. Kolejno i powoli wbijać żółtka i cukier, cały czas miksując. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić z solą na sztywno, delikatnie wmieszać do gęstej, czekoladowej mikstury.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w temperaturze 170ºC około 30 - 40 minut. Ostudzić, przekroić wzdłuż na 3 blaty. (Można także upiec je osobno, czas pieczenia skraca się wtedy do około 15 minut)
Syrop do nasączenia blatów:
  • 75 ml soku z wiśni (może być z kompotu, lub syrop z wiśni z puszki)
  • 75 ml likieru wiśniowego (ew. inny alkohol)
Wymieszać.

Masa wiśniowa:

  • 150 ml kompotu z wiśni
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 cukier waniliowy
  • 50 ml likieru wiśniowego
  • 700 g wiśni świeżych, zamrożonych (po odsączeniu wody) lub z kompotu, syropu
Wszystko dobrze wymieszać (oprócz wiśni), podgrzać i mieszać do zgęstnienia. Na sam koniec dodać wiśnie, wymieszać delikatnie, odstawić do wystygniecia.

Ponadto:
  • około 750 ml - 1 L śmietany kremówki na przełożenie i ozdobienie biszkoptu
  • 4 łyżki cukru pudru
  • opakowanie śmietan-fixu (niekoniecznie, ale wtedy bita śmietana jest sztywniejsza)
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem

Wykonanie tortu:
Na paterę położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć syropem (50 ml). Na niego wyłożyć połowę masy z wiśni, 1/4 bitej śmietany. Przykryć kolejnym blatem, znów nasączyć (kolejne 50 ml), wyłożyć resztę masy wiśniowej, kolejną część bitej śmietany. Przykryć ostatnim blatem ciasta, lekko przyciskajać, nasączyć (ostatnie 50 ml). Tort z wierzchu i po bokach udekorować resztą bitej śmietany, ozdobić wiśniami (u mnie czereśnie koktajlowe) oraz wiórkami czekolady. Przechowywać w lodówce.

SMACZNEGO:)

Komentarze