Tort Szwarcwaldzki
Tort Szwarcwaldzki to chyba najlepszy tort jaki kiedykolwiek jadłam.
Robiłam go już kilkakrotnie z różnych okazji i sadzę,
że jeszcze nie raz zagości na moim stole.
Polecam.
Składniki:
Ciasto:
- 150 g gorzkiej czekolady, roztopionej
- 150 g miękkiego masła
- 150 g drobnego cukru
- 6 jajek, osobno białka i żółtka
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masło zmiksować z roztopioną, lekko ciepłą czekoladą, aż do gładkości. Kolejno i powoli wbijać żółtka i cukier, cały czas miksując. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić z solą na sztywno, delikatnie wmieszać do gęstej, czekoladowej mikstury.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w temperaturze 170ºC około 30 - 40 minut. Ostudzić, przekroić wzdłuż na 3 blaty. (Można także upiec je osobno, czas pieczenia skraca się wtedy do około 15 minut)
Syrop do nasączenia blatów:
- 75 ml soku z wiśni (może być z kompotu, lub syrop z wiśni z puszki)
- 75 ml likieru wiśniowego (ew. inny alkohol)
Wymieszać.
Masa wiśniowa:
- 150 ml kompotu z wiśni
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1 cukier waniliowy
- 50 ml likieru wiśniowego
- 700 g wiśni świeżych, zamrożonych (po odsączeniu wody) lub z kompotu, syropu
Wszystko dobrze wymieszać (oprócz wiśni), podgrzać i mieszać do zgęstnienia. Na sam koniec dodać wiśnie, wymieszać delikatnie, odstawić do wystygniecia.
Ponadto:
- około 750 ml - 1 L śmietany kremówki na przełożenie i ozdobienie biszkoptu
- 4 łyżki cukru pudru
- opakowanie śmietan-fixu (niekoniecznie, ale wtedy bita śmietana jest sztywniejsza)
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem
Wykonanie tortu:
Na paterę położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć syropem (50 ml). Na niego wyłożyć połowę masy z wiśni, 1/4 bitej śmietany. Przykryć kolejnym blatem, znów nasączyć (kolejne 50 ml), wyłożyć resztę masy wiśniowej, kolejną część bitej śmietany. Przykryć ostatnim blatem ciasta, lekko przyciskajać, nasączyć (ostatnie 50 ml). Tort z wierzchu i po bokach udekorować resztą bitej śmietany, ozdobić wiśniami (u mnie czereśnie koktajlowe) oraz wiórkami czekolady. Przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO:)
Komentarze
Prześlij komentarz